post

Вече е прието постановление на правителството за допълнително финансиране от бюджета, така че от днес кметовете на Перник и Радомир могат да подготвят процедурите за обществени поръчки за ремонтите на пострадалите сгради.

Според Дянков сумата от 5 милиона лева ще е достатъчна с оглед на досега проверените обекти – общински и държавни, детски градини, училища, но и също и болници, но ако е необходимо ще бъдат осигурени още средства.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова идентифицира две детски градини в Перник, чиито сгради трябва изцяло да бъдат премахнати. Едната е в квартал Батановци, а другата е в парка, останалите само ще бъдат конструктивно укрепени. Част от парите отиват и за пострадалото училище в град Радомир.

До сряда ще има яснота за финансирането на близо 50-те общински сгради, които трябва да бъдат ремонтирани и са пострадали от земетресението. Иначе има 1683 получени молби за частни сгради, за които до сряда комисиите ще докладват какви пари ще са нужни за тяхното ремонтиране. Засега работят 28 оценители, като към тях ще се включат още 21 експерти от ДНСК.

Експерти изчислиха, че установените досега щети на обществени сгради в Пернишко възлизат на около 10 млн. лв., съобщи кметът Росица Янакиева пред БТА. Пред БНР тя посочи двойно по-голяма сума – 20 млн. лв., като включи в сметката и частните имоти.

Налагат се неотложни ремонти в 77 обществени сгради. В тежко състояние са още 33, но там не влизат много посетители. Три детски градини ще бъдат разрушени. Започнал е ремонт в 31 сгради, предимно училища и детски градини.

От няколко дни се правят огледи на частни домове. Най-тежко пострадали са 23 къщи.

Кметът на Перник се е обърнал към Сдружението на общините с молба да бъдат изпратени конструктори и оценители, за да се увеличат екипите и се ускори процеса на оценяване на щетите. Помощ са обещали вече Петрич, Кюстендил, Гоце Делчев и Мездра. Ще имаме готовност в понеделник да внесем документите в Междуведомствената комисия за 31 обществени сгради и 23 частни, каза Янакиева.

Междувременно стана ясно, че на свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ е решила да дари 300 000 лева от партийната субсидия на пострадалите при земетресенията в Перник и областта, съобщиха от пресцентъра на партията. Парите ще бъдат преведени по сметката на Българския червен кръст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *