post

43 млн. лева ще бъдат отделени за реконструкция и укрепване на мостове, пътни съоръжения и виадукти по магистралите „Тракия” и „Хемус”. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Министерския съвет, циитран от Агенция „Фокус” и econ.bg.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил още следващата седмица да започне процедурата за ремонт на застрашените съоръжения основно по двете магистрали – „Тракия”, на 61-ви и на 65-ти км, и 30-тия км на „Хемус”. “Тези мостове са в най-окаяно състояние и са топ приоритет на изпълнителната власт като съоръжения в аварийно състояние”, каза инж. Лазаров.

Сумата е половината от отпуснатите с постановление на Министерския съвет 85 млн. лева преди месец за инфраструктурни обекти. Дянков каза, че се надява още утре парламентът да одобри решението.

Тези пари обаче няма да стигнат. Около 200 млн. лева са необходими за всички по-големи мостове и съоръжения, според първоначалната оценка на експертите. Общо за 11-те опасни съоръжения, представени в доклада на Агенция “Пътна инфраструктура”, ще трябват 58.8 милиона лева.

Сутринта правителството е взело решение да бъдат пренасочени пари от Постановление 86, което беше гласувано преди няколко месеца, за пътна инфраструктура. Ще отпаднат някои пътни обекти, които не са в критично състояние, за да се пренасочат парите към опасните пътни участъци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *