post

До края на лятото ще бъде свалена част от металната конструкция на паметника “1300 години България”, който е в градинката на НДК. Монументът ще бъде обезопасен и след това Столичната община ще се допита до софиянци какво да прави с останалата част от паметника, съобщи пред “24 часа” главният архитект на София Петър Диков.

До решението за премахване на спомагателните метални конструкции на паметника се стигна, след като посред бял ден във вторник три хлапета вдигнаха на крак полицията и се покатериха върху монумента.

“Ще се премахне по-голямата част от металната конструкция. Става въпрос за всички профили, които преди са носили облицовката. Ще бъде свалена и голямата плоча, която е най-отгоре, което е доста сложна операция, защото тя е на над 32 м височина. Всъщност ще остане само носещата част. След това мястото ще се обезопаси и ще се махне оградата”, обясни Диков.

По думите му смъкването на опасните елементи ще струва около 90 000 лв. Те трябва да бъдат свалени до пускането на втория лъч на метрото, което е планирано за 31 август. Според специалисти става въпрос за премахване на хиляди тонове желязо.

“След това вече софиянци трябва да кажат дали паметникът да се премахне изцяло, или не. Допитването може да стане по интернет или чрез обществени обсъждания”, посочи Диков.

Друг вариант е кметството да организира конкурс, в който да се включат архитекти, художници и дизайнери, които да предложат визията си за пространството, добави шефката на комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева. Според нея паметникът е опасен и затова премахването на най-рисковите му елементи ще бъде включено в аварийната програма на общината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *