post

Около 70% от работещите в България са заети в малките и средни компании. Това трябва да ни покаже, че те са изключителен приоритет, след като именно там се създава заетостта и икономическата перспектива не само в национален, но и в регионален мащаб. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев на вчерашното заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики на тема: “Приобщаващ растеж: заетост и социално включване”.

Едва 1000 от общо 350 000-те фирми в България (0.8%) които са се пререгистрирали в Търговския регистър, са големи (с персонал над 250 служители – бел.авт.). Останалите са средни и малки, стана ясно от изнесените от него данни, информира econ.bg.

От своя страна зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев отчете, че ефективността на публичните разходи в България е много ниска. Той добави, че изоставаме сериозно по този показател и призова да бъде даден равнопоставен достъп на МСП.

Президентът Плевнелиев пък заяви, че трябва да бъдат набелязани механизми за подкрепа на тези предприятия. Като възможни решения в тази насока бяха посочени създаването на специални механизми от страна на Българската агенция за инвестиции или специални програми, които трябва да бъдат изработени от Българската банка за развитие.

За проблемите, с които трябва да се справят МСП, говори и председателят на Българската търговско-промишлена палата Васил Велев. Според него тези фирми са „отбити от участие в много проекти“, както и не могат да покрият често критериите за участие в обществени поръчки. За да се разреши последният проблем, като добра практика беше препоръчано създаването на клъстъри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *