post

“София тех парк” е не по-малко важен, отколкото изграждането на АМ Тракия, защото той трасира пътя на иновациите и създаването на първата в България иновационна екосистема, в подкрепа на иновациите и на предприемачеството. Това каза президентът Росен Плевнелиев при посещението си на терена на бул. „Цариградско шосе” 111 в столицата, на който предстои да започне изграждането на проекта. За първи път от 30 години има толкова качествена платформа, която е и много добре обезпечена финансово, коментира президентът, цитиран от информационните медии.

Плевнелиев подчерта, че на първия си етап „София тех парк” ще ускори иновациите в един от седемте водещи за България клъстери, какъвто са информационните и комуникационните технологии. “Успехът на този първи етап зависи от качествената концепция, като иновационна екостистема, в която са посочени ролите на всеки от участниците, включително на БАН, на университетите, на бизнеса и на общините в страната”, посочи държавният глава.

Министерството на отбраната ще предостави възмездно на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма терен от 270 дка за израждането на технологичния парк. Вече е регистрирана компанията „София тех парк” с начален капитал от 3 млн. лева.

Първата фаза на обекта ще се финансира с 50 млн. евро по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, като средствата вече са осигурени. Предстои да започне изграждането прилежащата инфраструктура на парка и на първите сгради. В рамките на подготовката и изпълнението на тази фаза на проекта, ще се търсят и партньори сред научните среди и бизнеса.

До края на 2015 година трябва да функционира първата част от парка, където ще разгърнат дейността си първите компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *