post

От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) поискаха въвеждането на данък върху земеделските земи. Това обяви вчера кметът на Добрич Детелина Николова, цитирана от в. “Стандарт”.

Данък “ниви” трябва да регламентира облагането на ниви, лозя, ливади, овощни градини и пасища, независимо дали те се обработват или не. “Това е единственият недвижим актив, върху който няма данъци, а чрез него се генерират съществени приходи, включително и чрез субсидии от Европейския съюз (ЕС)”, обясни Николова.

От НСОРБ са изчислили, че мярката би донесла годишен приход от 19 милиона лева в сметката на общините, при това при минимална ставка – например облагане от един лев на декар. Ползата ще бъде най-вече за малките селски общини, които са зле финансово, а и нямат източници на допълнителни приходи.

Според представители на бизнеса обаче най-големите потърпевши от въвеждането на такъв данък може да се окажат държавата и общините, защото и те са собственици.

Въпросът беше повдигнат за пръв път през 2009 г. Искането обаче беше отхвърлено с аргумента, че разходите по създаването на нова администрация, която да се занимава с това, ще се окажат два пъти повече от потенциалните приходи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *