post

Цените на апартаментите в София са се повишили незабелеимо за последния месе, едва с 0,92%. На годишна база обаче отбелязват спад с 2,98 на сто, а спрямо пиковите стойности през 2007-2008 г, жилище в столицата ни струва с близо 40% по-малко. Това показва анализът на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties за пазара на имоти у нас.

“След активизация на пазара през май, юни общо взето беше по-спокоен, с основен интерес, фокусиран към Черноморието, което е обичайно за този период на годината. Офертните цени на апартаментите в София отбелязаха положителни месечни промени през първата половина на 2012 година. Въпреки, че те все още остават с 3% по-ниски в сравнение с миналогодишните стойности и обемът на сделките не се е увеличил, това може да бъде положителен сигнал за пазара на жилищни имоти в България”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на компанията и ръководител отдел “Анализи и проучвания”.

По думите й ваканционният пазар в Слънчев бряг преживява истинско възраждане, отбелязвайки интерес от страна на руските купувачи, които продължават да се увеличават и цените започват да показват положителни движения.

Според индекса на компанията в морския ни курорт цените на имотите са се повишили с 11,8% за последната година. Спрямо пиковите стойности обаче спадът е с 42.11%

Цените в Банско, от друга страна, остават на рекордно ниски нива и в момента това е най-евтиният ваканционен пазар в България и в Европа. Предлагането остава на добро ниво и имаме стотици нови обяви, които се появяват на пазара всеки месец”, казва Стойкова.

Въпреки повишението от малко над 5 % в стойнсотите на имотите за последния месец, на годишна база спадът е с 12%, а във времето на имотния бум, апартамент тук е струвал с цели 54.54% повече.

В морската ни столица Варна последният месец показва относително спокоен пазар, с леко повишение в цените от близо 2 на сто. На годишна база обаче понижението е сериозно – спад със 17.03%, а спрямо пиковите години намалението е с цели 43%.

Къде и колко струват средно апартментите според индекса на Bulgarian Properties?

– Средната месечна офертна цена на апартаментите в столицата е малко по-висока в сравнение с миналия месец и е 903 Евро/кв.м.
– Средната месечна офертна цена на апартаментите във Варна е 850 Евро/кв.м.
– Средната месечна офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг е 765 Евро/кв.м.
– Средната месечна офертна цена на апартаментите в най-големия ни ски курорт е 582 Евро/кв.м. В момента Банско предлага най-ниски цени на ваканционни имоти в България и Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *