post

Паркът на двореца „Врана” край София ще отвори вратите си за посещения на гражданите до няколко месеца. Стопанисването на уникалния ботанически комплекс от 968 097 квадратни метра ще бъде поверено на общинското предприятие „Паркове и градски градини”, което в момента се грижи за Борисовата градина и Южния парк. Решението за това беше взето на заседание на Столичния общински съвет, съобщава в. “Политика”.

“На първо време ще се заемем с поддръжката на парка, като целта е след това той да бъде отворен за посещения на гражданите”, обясни шефката на общинското предприятие Милена Васева. По думите й обаче това няма да се случи веднага, а по всяка вероятност от есента.

В момента паркът е затворен, като посещенията в него стават само след предварителна заявка и разрешение. В самия парк виреят уникални дървесни и растителни видове и със сигурност би могъл да стане атрактивно място за разходки на столичани и гостите на София, смятат от общината.

Собствеността на самия парк беше прехвърлена на общината от Симеон Сакскобургготски преди повече от 10 години. Едно от условията на царя тогава беше кметството да го поддържа и да го направи достъпен за всички граждани.

Основна спънка за това той да не бъде отворен толкова години е липсата на път до него и на паркинг. Затова от общината търсят варианти за това как той да стане по-   достъпен за гражданите и да не се налага посетителите да спират на магистралата.

Планира се след време „Врана” да бъде включен в маршрута на туристическите автобусчета, които развеждат гостите на столицата през най-големите забележителности на града. За да се обезпечи поддръжката на царския парк, служителите на общинското предприятие „Паркове и градски градини”, които по щат са 150, ще бъдат увеличени с 21 души. Те ще дойдат от сегашното предприятие „Парк-музей „Врана”, което на практика ще се влее към „Паркове и градски градини”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *