post

Фондът за рисков капитал Eleven вече избра първите 11 екипа, които ще финансира. Сред тях 9 са български, един от Румъния и един – от Турция, съобщи Money.bg.

За пръв път тази година технологичният гигант Google ще партнира на фонда в региона. Специалисти и водещи предприемачи ще насочват млади екипи у нас по пътя към създаването и утвърждаването на техните проекти от идеята до реализацията.

Най-добрите практики във финансирането на стартиращи проекти ще бъдат заимствани от другия партньор на Eleven – Springboard, който има подобна програма в Лондон и Кеймбридж.

Всеки от избраните от Eleven отбори ще получи първоначално финансиране в размер от 50 000 евро под формата на дялова инвестиция, разделена на два транша от по 25 000 евро, а от септември ще влязат в менторската програма на Eleven. Това е етапът, в който младите предприемачи ще бъдат насочвани от водещи специалисти в различни области – т. нар. ментори.

В рамките на първия прозорец за подаване на предложения Eleven получи 500 проекта от над 40 държави в Европа, Северна и Южна Америка и Азия. 330 от екипите бяха български. Екипът на Eleven, с подкрепата на водещи експерти от различни области, се срещна и проведе интервюта с над 100 екипа, от които покани 25 за презентации, за да избере 11 проекта за първата си група.

Единадесетте проекта ще следват т. нар. менторска програма със специалисти от различни сфери. Менторите ще помогнат на екипите да изчистят идеите и бизнес модела си, като целта е до 6 месеца от стартирането 11-те екипа да са готови за пускане на продукт на пазара. След първите 6 месеца има възможност за допълнително финансиране, което да бъде ползвано за комерсиализиране на вече пуснатия продукт.

Друг съществен елемент от програмата е The Roof (Под един покрив). През септември 2012 г. първите 11 екипа ще заемат последния етаж в Телефонната палата в София. Там те ще имат възможност да работят заедно не само с топ специалисти от сфери като маркетинг, продажби, стратегическо планиране и продуктово развитие, но и да си сътрудничат, а също и съперничат директно помежду си. Някои от менторите и екипите ще работят заедно дългосрочно, а други ще съветват екипите по конкретни казуси.

Програмата
Процесът на работа на фонда Eleven представлява структурирана програма за финансиране на стартиращи проекти в рамките на 3+3 месеца. Програмата за първите избрани екипи започва през септември.

След първите шест месеца, през които екипите ще работят активно в рамките на менторската програма, всеки от тях в зависимост от напредъка си, ще получи възможност за презентация пред инвеститори в Лондон, Силициевата долина или избрани от тях стратегически локации. Това са т. нар. Дни на Инвеститорите, които фондът ще организира в партньорство със Springboard и Google. Там компаниите могат да намерят инвеститори за част от следващите етапи на своето развитие, като Eleven също има възможност да се включи с до 150 000 евро допълнително за избрани проекти.

Eleven e фонд за рисков капитал, който ще инвестира 12 млн. евро в стартиращи компании в България и и ще привлича предприемачи от цяла Югоизточна Европа. Благодарение на партньорството си със Springboard, водещ европейски акселератор, екипите ще получават подкрепа, бизнес и технологична експертиза чрез мрежата от ментори, включително и специалисти на Google. Еleven има за цел да инвестира в близо 200 иновативни проекта като инвестициите ще са в размер от 50 хиляди до 200 хиляди евро.

Средствата, с които разполага Eleven се осигуряват от оперативна програма “Конкурентноспособност” по инструмента “Джеръми” (JEREMIE) за инвестиции в иновативни стартиращи бизнеси.

11 – те екипа
Eventyard е мястото, където събитията намират хората. Иновативната платформа предлага възможност да попаднете на събития от всякакъв вид, които отговарят на вашите интереси и локация.

Farmhopping е глобална мрежа от устойчиво развиващи се ферми, която дава възможност на потребителите си да станат част от тях, чрез закупуването на идеални части от фермите и подпомагане на техни проекти и инициативи. Като съсобственици потребителите имат право на част от продукцията на фермата и могат да участват във взимането на стратегически решения. . Представете си Farmville в реалния свят.

Filement е платформа за достъп и управление на информацията, посредством интуитивен и лесен интерфейс, която работи на всяко устройство.

GrabaLanguage е медийна платформа, която изпозлва социалните медии и създадено от потребителите съдържание за изучаване на чужди езици по забавен и лек начин.

Playground Energy е иновативна компания, чиято идея е да превърне изразходваната от децата енергия на детските площадки в WiFi сигнал, осветление, енергия за зареждане на мобилни устройства и други. Децата и родители могат да изживеят нови и  забавни моменти, като играят заедно и учат повече.

KeenSkim обобщава интернет статии и новини като маркира най-приложимите изречения по темата. Точно както с маркер на хартия, за да се четат по-бързо и лесно.

La Koketa е дигитален гардероб и личен стилист за iPhone, който решава проблема на всяка жена – какво да облече във всеки един случай. La Koketa ти помага да изразиш уникалния си стил и те съветва как да комбинираш дрехите си и да създаваш свежи тоалети.

MaistorPlus цели да разреши познатия проблем къде и как да намерим добър майстор. Платформата предлагa надеждна и лесна система за обратна връзка, която да е от полза не само на търсещите добър майстор, а и на самите майстори. Идеята е да се стимулира и подкрепя добре свършената работа, да се изгради един нов положителен образ на местния майстор и да се намират бързо и лесно най-добрите изпълнители за всякакъв вид ремонтни дейности.

Sensika е технологична платформа, която дава възможност на всяка фирма в реално време да получава и извлича цялата значима за бизнеса информация от външни и вътрешни източници.

SocerScout е професионална уеб базирана мрежа за футболисти, треньори и мениджъри от цял свят. Предназначена да свързва мигновенно всички участници във футболната индустрия, както и да създава нови трансферни възможности и намалява оперативните разходи на футболните мениджъри.

Ulympix e твоята лична Олимпиада, която дава възможност на всеки да създаде собствено съревнование и да предизвика света.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *