post

Целта на инициативата е да провокира и генерира интересни идеи за преосмисляне на изоставените сгради, симптоматични за центъра на столицата. Пример за такъв “неработещ” градски сегмент e едно от любимите места за срещи в столицата преди 1989 г. – бившата сладкарница “Прага” на улица “Раковски”, която в момента е опакована в ламарина, върху която се популяризират търговски марки.

“Какво бихте направили с това място” – това е въпросът, с който организаторите целят да провокират жителите на София да участват в дискусията за изоставените централни градски части.

Визиите могат да бъдат изразени чрез всички художествени средства и да се материализират във всички възможни медии – написани на Post-it, оформени като плакат, стихотоворение, звукова инсталация, рецитал или кратък пърформанс на място. Всички проекти ще бъдат показани, а условието за участие e те да отговарят на заданието на отворената покана и да не съдържат послания, подстрекаващи към дискриминация и ксенофобия.

Участниците в “Рестартирай сладкарница Прага” ще бъдат поканени в определен ден и час да донесат предварително разпечатани своите идейни проекти и да ги залепят върху ламарината, която огражда бившата сладкарница Прага. На място участниците ще имат възможност да се включат и „на живо“ в “Говорилнята” – обособен кът, в който пред видеокамера ще могат да споделят своите идеи.

Организаторите ще поканят един от авторите да участва в програмата на “Sofia contemporary 2013”, а други два проекта ще бъдат наградени със Samsung GALAXY Note. Селекцията ще бъде направена от екипа на “Sofia contemporary”.

Ето и как да участвате: изпратете идеен проект до 30 септември на адрес sofiacontemporary@gmail.com, а до 5 октомври ще получите информация за дата и час на акцията „Рестартирай сладкарница Прага“.

SOFIA CONTEMPORARY е нов фестивал за съвременно изкуство в столицата. Първото издание стартира на 19 октомври и ще продължи до 9 ноември.Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката. Темата на първото издание е “Сегашно продължително”.

Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано  и върху което може да се въздейства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *