post

Предвиждаме данъчни облекчения за собствениците на електрически превозни средства. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на зарядна станция за електромобили. Мерките са заложени в Националния план за действие за развитие на сектора, който ще бъде внесен в Министерски съвет до края на август.

В плана предвиждаме редица привилегии за електромобилите, като се започне от освобождаване от такса регистрация, от местни данъци и такси, от задължение за закупуване на винетка, обясни Добрев. Нужна е законодателна промяна, която да въведе още една преференция – безплатно паркиране във всички градове в страната, както и възможността тези автомобили да могат да се движат в бус лентите.

По думите му освен данъчните преференции, е необходима инвестиция и в инфраструктурата, затова ще бъдат планирани средства за изграждане на зарядни станции и за производството на компоненти за електромобилите в България. Обмисляме възможността да подпомагаме закупуване на такъв тип автомобили от Националния доверителен екофонд. Там средствата са много ограничени и затова на този етап не говорим за такъв тип подпомагане, уточни министър Добрев. Едно електрическо превозно средство е скъпа инвестиция, но зареждането му за 150 км. струва 12 лв., което е два пъти по-евтино от зареждане с дизелово гориво.

До този момент в България има регистрирани 1100 електрически превозни средства. Зарядните станции на територията на страната са общо 10, като 9-те са в столицата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *