post

Пространството около емблематичния паметник на Патриарх Евтимий, известно като “Попа” ще претърпи пълна промяна. Проектът е част от инвестиционната програма на Столичната община, представена от заместник-кметът по направление екология Мария Бояджийска при представянето на проекта за реконструкция. За новия облик на пространството ще бъдат инвестирани 214 000 лева.

Проектът предвижда реконструкцията и възстановяването на градинката около сградата на нотариата, построена през 70 – те години на миналия век. От тогава не са извършвани никакви благоустройствени мероприятия и площадът е изцяло занемарен. Статуята на Патриарх Евтимий пък е монтирана през далечната 1939г.

Какво предстои?

Предвижда се смяна на настилките с гранитни плочи в два цвята. Около паметника ще има озеленени площи, вградени в настилката. В центъра се монтира нова чешма от гранитни масиви. Пространството се осветява с 5 нови осветителните тела и художествено осветяване на паметника и на декоративната растителност. Двустранно ще са разположени пейки от масивни гранитни елементи. Предвиждат се рампи за детски колички и хора с увреждания.

Около паметника ще бъде поставено ефектно осветление, ще се монтират и прегради за влизане на автомобили. Няма да ги има телефонни кабини, будки, които сега са незаконни.

“Попа” е известен и като сборище на наркомани и бездомници, често прекарващи денят си на пейките около Нотариата. Според авторите на проекта обаче проблемът ще се реши със замяната на пейките – гранитни и без облегалки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *