post

Колелета под наем ще се предлагат и в София. Тази услуга ще се предоставя от общината в партньорство с една или няколко частни фирми, съобщи вестник “Монитор”.

Законът за публично-частното партньорство влиза в сила догодина и това ще даде възможност на кметството да предложи тази нова услуга на столичани. Освен изграждането на велоалеи, общината планира и изграждане на т.нар. велогардероби „Ако успеем да направим тази система за отдаване под наем, говорили сме с изпълнителния директор на „Метрополитен” да се направят паркинги с видеонаблюдение за колелета. Основният проблем за изграждането им не е цената, защото те са относително евтини, а опазването на велосипедите, защото те са лесни за крадене”, обясни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в интервю за вестника. Според него кражби на велосипеди има навсякъде, но те са по-малко, ако има охрана с камери.

През 2013 г. ще има пилотен проект за обособяване на охраняеми места за паркиране на велосипеди при метростанции и буферни паркинги за над 150 велосипеда. Засега има монтирани 60 стойки за заключване на колелета в района на специалните алеи и на други ключови места в столицата. На тях могат да бъдат оставени около 600 велосипеда.

Наскоро велоалеите бяха посочени от кмета на София Йорданка Фандъкова като една от алтернативите на автомобилния транспорт синята и зелената зона. За да се намалят колите в центъра, градоначалникът призова софиянци да ползват колелета. За целта общината изгражда велоалеи. До 2015 г. София трябва да е опасана от 100 км трасета за колоездачи.

След по-малко от месец живеещите в столичния квартал „Надежда” ще стигат с колело по велоалеи до Лъвов мост. Велоалеи ще зарадват и живеещите в „Красно село”, които ще могат да минават по бул. „България” до НДК и музея „Земята и хората”. Велоалея се прави и на бул. „Бъкстон”. В момента такива трасета има в „Младост” и в центъра на София.

Целта е трасетата за превозни средства на две гуми да свържат крайните квартали със сърцето на столицат

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *