post

Китайската компания Build Your Dreams (BYD) ще изготви бизнес модел за въвеждането на електрически автобуси в София, стана ясно на среща между Янгпинг Чен, генерален мениджър за Европа на компанията и изпълнителния директор на  „Столичен Автотранспорт“ АД Слав Монов.

Предварителните разчети показват, че с въвеждане в експлоатация на един електрически автобус, икономията от експлоатацията му ще изплати превозното средство за срок от 4-5 години. Пълната експлоатация на електробусите на BYD без замяна на батериите е за срок от 10 години. Това означава, че повече от 5 години автобусът ще се движи, без да се заплаща за зареждане с газ или с течни горива. Много силен е и екологичният ефект предвид на това, че енергията за задвижване е електрическа.

Янгпинг Чен е на работно посещение в България по покана на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ). Целта е да се обмени информация между ИКЕМ и BYD относно потенциала на  България за въвеждане в експлоатация на електрически автобуси и електромобили. Интересът на китайската компания се насочва към европейските пазари в страни като Великобритания, Холандия, Швейцария, Унгария и др.

Компанията BYD e базирана в Китай. Тя е ексклузивен доставчик за Nokia, Motorola, Samsung и държи половината от световния пазар на батерии за мобилни телефони. Магнатът Уорън Бъфет притежава дял в нея и инвестира в разработките на компанията. BYD произвежда и електромобили и електрически автобуси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *