post

Церемонията започна сутринта с изпълнение на ансамбъл “Филип Кутев” и молебен. Тя премина под засилено полицейско присъствие и стриктни мерки за сигурност. Организиран бе пропускателен режим, предаде “Фокус”.

„За мен е удоволствие да присъствам на това откриване. Това е голям ден за България и София, който е резултат от усилията и на ЕК”, каза Барозу, който пристигна късно снощи.

“Този проект е свидетелство за това, че българското правителство и Столичната община желаят да инвестират в бъдещето на столицата и на нейните граждани. Новият метродиаметър ще усъвършенства транспортната система и ще увеличи нейния потенциал”, заяви още той.

По думите му, с откриването на новия лъч на метрото ще се намали замърсяването на околната среда и ще бъдат показани историческите забележителности на България.

„Това е един добър пример за интегриране на всички транспортни системи в един град”, каза председателят на ЕК. Според него планираното разширение на метрото към Летище София ще свърже България с Европа и света.

“Благодарности към тези, които завещаха 4 километра тунели от 60-те години, които използвахме. Благодаря на кметове, общински съветници, инженери, работници, министър-председатели, министри на транспорта и на всички, които са спомогнали за строителството на метрото”, каза на свой ред Борисов.

В своето приветствие президентът Росен Плевнелиев каза, че днес София ликува, а България се гордее с откриването на новата транспортна линия.

Археологическите руини на Ларгото са най-интересната част от комплекса, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. В новото пешеходно пространство зад стъклените прегради гражданите могат да наблюдават реално работата на археолозите и да видят археологическите разкопки.

Близо 400 милиона евро е безвъзмездното европейско финансиране за метрото и съпътстваща инфраструктура, обясни още Фандъкова. Преди дни стана ясно, че цялата огранизация около откриването ще струва 47 000 лв. Такава оферта е дала единствената фирма, която е подала документи за участие в обществената поръчка, обявена от столичния “Метрополитен”. Средствата се отпускат от оперативна програма “Транспорт”, а мероприятия също са по изисквания на Еврокомисията, обясниха от общинското дружество.

Много неща ще бъдат направени с 47 000 лева, обясни шефът на метрополитена Стоян Братоев – само за една изложба са отпечатни 28 платна 3 на 1 метър, монтиран е информационен център, две огромни плазми са поставени на станция “Сердика”, където ще излъчват филма за строителството на метрото, отпечатани са и 1500 брошури от по 65 страници.

В 12 часа пред НДК започна концерт. Около час и половина Силвия и Теди Кацарови, трио “Гранде Тенори”, рок група “Турбо” и Поли Генова забавляваха столичани. От 14 ч. столичани могат да ползват втората линия на метрото по разписание, като пътуванията са безплатни до края на деня.

С пускането на втория лъч превозваните пътници дневно от 185 хиляди ще достигнат 380 хиляди души, а трафикът да намалее с около 20 процента, сочат прогнозите на „Метрополитен”. Нови спирки зa по-лесен достъп до новите метростанци ще бъдат разкрити на 1 септември. Ще бъдат променени и някои от автобусните и трамвайните линии.

Следващите 6 месеца ще са “пробен” период за промените в градския транспорт. Това е времето, в което столичани сами ще покажат кои спирки и автобуси са им най-удобни за прекачване до новите метростанции. В началото на следващата година, промените ще станат окончателни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *