post

Първото у нас кръстовище по холандски модел ще бъде изградено във Велико Търново. От кметството разработват проект за съоръжението, което ще реши проблемите със задръстванията до Съдебната палата в старата столица и ще облекчи трафика, след като бъде затворена за коли част от ул. „Васил Левски”.

В момента там се чака понякога по 10-15 минути, за да се премине през кръстовището, където в едно се събират трите главни улици в града, съобщава в. “Борба”.

“Холандският модел кръстовища са много подходящ за град с ограничени пространства като нашия. Те са комплекс от малки пресечки тип „колело”, в което основното престрояване е чрез десни завои”, коментираха общинари. Изграждането ще коства около 40 000 лева.

В кръстовището ще бъде вградена уникална система против обледяване на пътната настилка. Идеята за нея също е от западноевропейските държави.

“В основата на платната се поставят малки отвори, от които се разпръсква смес против заледяване. Подобна система у нас все още няма, а цената й е около 200 000 лв.”, обясниха общински служители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *