post

Столичната община ще направи оценка на сигурността на 5 частни блока и 7 детски градини и училища, джамията „Баня Баши” и други общински сгради, които пострадаха след силния трус на 22 май.

Обществена поръчка за това е обявена на 3 септември, съобщава в. “Труд”. Заради спешната ситуация процедурата е съкратена и покана за участие е изпратена на Центъра за научни изследвания и проектиране при УАСГ.

Експертизата трябва да посочи и причината за получените дефекти и повреди при труса, както и да набележи мерки за възстановяване и укрепване на сградите.

Частните блокове са с номера 228, 228А, 230, 229 и 231 в жк „Борово”. Сред пострадалите от земетресението са 93 ОДЗ, район „Красно село”, 180 ОДЗ в с. Герман, 167 ОДЗ в „Триадица”, 148 COV „Слатина”, 51 ОДЗ в „Илинден”, 76 СОУ във „Възраждане” и 164 СОУ в район „Връбница”.

Още преди месец от кметството увериха, че експертизи на сградите се правят. А частниците ще ги получат безплатно от общината. От кметството тогава увериха, че ремонтите няма да попречат на учебния процес в училищата и детските градини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *