post

Досегашното ограничение за издаване на имотни скици, схеми и удостоверения от кадастъра само по място на имота отпада. Това ще стане, след като парламентът приеме поправките на Закона за кадастъра и имотния регистър, внесен от депутатите от ГЕРБ Любен Татарски и Искра Фидосова.

Сега кадастърът издава документи само от службата, която е в населеното място на имота. Цените на справките се движат от 10 лева за обикновени услуги до 90 лева за експресни.

“Законът ограничава службите по места да издават удостоверения само за съответната община. С електронния кадастър и регистър ограничението става ненужно и собствениците на имоти ще могат да получават документите във всяка служба, стига да представят необходимите документи”, каза шефът на регионалната комисия на парламента Любен Татарски.

Друга поправка предвижда скиците и схемите, които се издават на нотариус по електронен път, да имат силата на официален удостоверителен документ.

Не е ясно обаче дали отдалеченото издаване на такива документи ще може да влезе в сила веднага за цялата страна. Имотният регистър има цифров вариант за цялата страна, но цифрови кадастрални карти има едва за 18% от територията на България и за 30% от имотите, съобщава в. “Труд”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *