post

Столичната община ще обяви конкурс за нова визия на центъра. Кметството ще кандидатства пред ЕС за 750 000 лв. за проектиране, съобщи главният архитект на София Петър Диков, цитиран от в. “24 часа”.

Конкурсът ще е за знакови места като площадите „Славейков”, „Народно събрание”, „Св. Ал. Невски”, „Св. Неделя”, улиците „Солунска”, „Граф Игнатиев” и др. Проектантският екип, който ще бъде избран, ще получи до 750 000 лв. по оперативна програма “Регионално развитие”.

Общата площ на територията за обновяване ще е 320 хиляди квадратни метра. Тя ще обхваща карето от улица „Граф Игнатиев” по булевард „Евлоги Георгиев” до Орлов мост.

Нов имидж центърът ще има и от Орлов мост до Ректората, надясно по булевард „Васил Левски” до улица „Московска” и оттам по улица „Дякон Игнатий”.

Предвижда се да бъде реконструиран и булевард „Цар Освободител”, плюс площадът пред Народното събрание, както и площадите „Гарибалди” и „Райко Алексиев”.

„Идеята е да сме готови с проектите и още през 2014 г. да кандидатстваме за финансиране по оперативните програми. Ремонтите ще включват нови настилки, осветление и градско обзавеждане”, обясни Диков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *