post

Варианти на краткосрочни инвестиционни програми, които ще послужат за планиране на инвестициите във ВиК сектора през следващия програмен период ще бъдат готови следващият месец. Това каза днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев по време на организирания от Националното сдружение на общините форум „Водният сектор – национален приоритет и общинска отговорност”.

Инвестиционните програми ще бъдат първите резултати от разработването на регионалните генерални планове за ВиК, каза още зам.-министър Симидчиев.

Изработването им започна през месец декември миналата година в рамките на проект „Развитие на общинската инфраструктура”. Всичките 51 плана трябва да бъдат готови и одобрени до средата на 2013 г., допълни той.

Зам.-министър Симидчиев призова местните власти да дискутират нуждите от инвестиции във ВиК сектора в рамките на дадена община с трите консорциума, които ги разработват. Така ще може те бъдат включени в документите.

Според него трябва да се възроди изграждането на четири язовира – Черни Осъм (ще осигури питейна вода за областите Плевен и Ловеч), Кюстендил (ще водоснабдява гр. Кюстендил), Бяла (около Севлиево) и Чакалица (за Благоевград).

Строителството на тези съоръжения е започнато, но прекъснато на различни етапи. Завършването им ще реши дългогодишните проблеми с водоснабдяването в тези територии, каза зам.-министър Симидчиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *