post

Стълбове с кралски фенери с 380 осветителни тела, 90 електрически стълба и повече от 90 камери ще осветят Борисовата градина и ще осигурят по-голямо спокойствие на столичани. Това включва първият етап на ремонта на емблематичния парк, по който са завършени вече 70% от изкопните работите.

Първият етап от ремонта струва повече от 1 млн. лева. Започнало е и монтирането на стълбове и осветителни тела на централната алея в парка, както и при връзките към бул. “Драган Цанков” и “Цариградско шосе”, показа проверка на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщава БТА.

Осветено ще бъде и в района на парка, след тунела при  бул. “Пейо Яворов” до ул. “Незабравка”, като в целия парк ще бъдат обхванати 10 км.

Вторият етап от ремонта ще започне през 2013 г. Тогава ще бъдат подменени плочките около езерото “Ариана” и настилката в останалата част от градината. Предстои и обновяването на зелените площи.

Повече от 5 млн. лева са предвидени от Столична община за реконструкциите на паркове и градини през следващата година. Дейностите се осъществяват в рамките на Програмата за възстановяване на градски пространства, паркове и градини.

От тази сума 800 хил. лева са отделени за ремонта на Докторската градина. По думите на Фандъкова задачата на общината е да възстанови емблематични градски пространства. За тази цел повече от 300 фасади на сгради в центъра на София са били обновени. Другата цел в този план е и създаването на нови пешеходни зони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *