post

Инициативата “Рестартирай сладкарница Прага”, организирана от фестивала Sofia Contemporary и Samsung Electronics, събра много идейни проекти от артисти и активни граждани за преосмисляне на изоставената бивша сладкарница в центъра на София.

Всеки от участниците (хора на изкуството, неслучайни и случайни минувачи) даде своя оригинален отговор на въпроса “Какво бихте направили с това място” под формата на колаж, фотография, история, а предложенията бяха разлепени на фасадата на сградата в рамките на акцията, на 13 октомври.

Участници и граждани с активна позиция се включиха “на живо” в “Говорилнята” – обособен кът, в който пред видеокамера представиха своите мисли и идеи за изоставените градски пространства и необходимостта от промяна на визията и предназначението им.

В рамките на акцията кураторът на фестивала за съвременно изкуство Яра Бубнова избра три от проектите, които получиха награди. Покана за участие и финансиране на идея в рамките на Sofia Contemporary 2013 получи Любомир Димов.

Неговият  проект „Прага” превръща сладкарница Прага в напълно оборудвано пространство за споделяне на идеи от културно и социално естество и организиране на събития. Самата фасада на сградата става истинска инфографика на случващото се вътре.

Авторът на проекта „Repair Café” Желез Атанасов и анонимният автор на „Готово за консумация” получиха награди Samsung GALAXY Note, предоставени от Samsung Electronics. Идеята на „Repair Café” е мястото да се превърне в кафене, където към чашата кафе се предлага и допълнителна услуга – поправка на всякакви предмети. Доброволците са пенсионирани инженери и майстори, които по този начин биха продължили реализацията си.

„Готово за консумация” представлява серия от повтарящи се кратки авторски анимации, прожектирани в интериора на сладкарницата. Те са видими за минаващите по улицата през пробити дупки във външната стена, на която са монтирани „рамки” от телевизори.

SOFIA CONTEMPORARY е нов фестивал за съвременно изкуство, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.  Първото издание стартира на 19 октомври и ще продължи до 11 ноември. Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката.

Темата на първото издание е Сегашно продължително. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано  и върху което може да се въздейства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *