post

Експерти ще разясняват на софиянци ползите и стъпките по проект за енергийно обновяване на домовете. Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви днес началото на кампанията.

В сряда и събота пред Националния дворец на културата експерти ще запознаят желаещите да участват в него със стъпките, които трябва да предприемат. В четвъртък разяснения могат да бъдат получени на входа на метростанция „Сердика“ пред ЦУМ, а в петък – пред магазин Била в ж.к. Младост.

Експертите ни са готови да участват и във всички събрания на етажни собствености, за да отговорят на въпросите относно изпълнението на проекта, каза Павлова.

До момента са проведени 65 информационни срещи в 22 града от 36-те, посочени като възможни за участие, съобщи министърът. Като резултат от тях отчитаме повишаване на интереса към него и броя на подадените заявления, допълни тя. Към 15 октомври те са 111 от цялата страна, а направените консултации са 3510, каза още министър Павлова. Одобрени са първите 11 заявления за интерес и подкрепа. Осем от тях са в София, а три в Хасково, информира регионалният министър. Отхвърлени са четири сгради – по една в Плевен и Габрово и две в София, тъй като не отговарят на минималните изисквания за участие в проекта.

Павлова каза, че изпълнението на проекта ще продължи и през новия програмен период и изрази надежда той да получи по-голям бюджет. Съфинансирането обаче ще бъде по-малко от досегашните 50%. “Според изчисленията ни, с наличните сега около 50 млн. лв. за три години ще подобрим състоянието на около 200 блока”, допълни тя.

Собствениците на жилищни сгради, участници в проекта, ще бъдат освободени от такса за издаване на разрешение за строеж и ползване на тротоарно право за 15 или 20 дни при изпълнението на строителните работи, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Те ще имат предимство и при участие в програмата „Зелена София“, насочена към облагородяването на околните пространства, каза още тя. На участниците ще бъдат предоставени 12 типови проекта, от които ще могат да избират решение за външния вид на сградите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *