post

Поставянето на изолацията само по част от блока и строителните кръпки по фасадите на сградите ще бъдат забранени със закон.

Промените ще станат факт от следващия или по-следващия период на еврофинансирането – още догодина или след 2020 г. Това обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

Изискването да се ремонтират с цел енергийна ефективност само цели блокове, а не отделни етажи, входове или апартаменти, ще залегне в обмисляни промени на Закона за етажната собственост, допълни Павлова.

И в момента съседите, които искат да кандидатстват за европари за саниране на блока, могат да сторят това или само за цели сгради или поне за отделни блоксекции, които най-често са два съседни входа, обясни министърът.

“Сега даваме стимули на хората да обновят домовете си, но ще дойде времето на тоягата и санкциите”, допълни Павлова, цитирана от Стандарт.

Към момента по програмата за саниране с 50% финансова помощ от Брюксел има подадени 111 заявления. 8 в София и 3 в Хасково са одобрени.

4 са отхвърлени, защото не отговарят на минималните изисквания по програмата – за брой на етажите и апартаментите в сградата и строителството да е преди 1999 г., обясни Павлова.

Най-голям след столицата е интересът в Смолян, където вече има санирани блокове по програмата на ПРООН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *