post

Кризата за някои българи може би е приключила и те започват да се оглеждат за място, където да изградят новия си дом. Най-предпочитани за строителството на къщи остават кварталите в полите на Витоша. Традиционно те се смятат за място, в което българският елит иска да живее.

Най-желаните квартали за покупка на парцели са Драгалевци, Бояна и Симеоново. Търсят се малки парцели за вдигане на еднофамилни къщи. Това показват данните на сайта за недвижими имоти imot.bg, цитиран от 24 часа.

В кварталите в подножието на Витоша квадратен метър излиза между 164 и 255 евро. Близо двойно по-евтини са терените в Горна баня, който е на четвърто място по търсене.

Интерес към центъра на столицата също има, но районът остава едва на пета позиция по търсене. Едно от обясненията вероятно може да се търси в проблема с паркирането. В центъра цените са средно 870 евро/кв. м Това е по-малко, отколкото са средните нива в „Лозенец” – 970 евро/кв. м. Вероятно причината е по-ограниченото предлагане.

Възможно е обаче високите цени да правят иначе престижния квартал по-непривлекателен и затова да остава на 10-о място по търсене. Друга причина може би е презастрояването, което отблъсква и строители, и клиенти. От кварталите в топ 10 най-голям избор имат онези купувачи, които са се насочили към „Драгалевци”. Там се продават около 330 парцела при средна цена на квадратен метър 164 евро. В центъра се предлагат 300 терена, а в „Лозенец” само около 80 имота.

От вилните селища най-голям избор (след „Драгалевци”) има в „Бояна” – 250 парцела при средни нива от 255 евро за кв. м. По около 150 имота се продават в „Симеоново” и  „Малинова долина” на цени средно около 170 евро/кв. м.

Въпреки че „Овча купел” не присъства сред най-търсените квартали, там се намира най-скъпият парцел, който се продава в момента в столицата като крайна цена. Той в близост до бул. “Цар Борис “. Площта му е 54 400 кв. м, а цената е 18 224 000 евро. Това прави по около 355 евро за квадрат

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *