post

България диверифицира и се отваря към пазари, които със сигурност могат да бъдат добри и много перспективни за нас. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на Седмата годишна среща на бизнеса с правителството, предаде Агенция „Фокус”.

Президентът посочи, че предстоят сериозни инвестиции на държавата Катар в България, както и развитие в отношенията с Виетнам, Китай и Япония. „Преустройваме външната политика в подкрепа на износа и разнообразяване на пазарите за произведено в България. При моето последно посещение в Турция, ние констатирахме, че в последните 10 години взаимният оборот от 1 млрд. се е увеличил на 4 млрд. долара”, отбеляза Плевнелиев. Потенциалът за българското земеделие и производство на храни е много голям. Рецептата за успех е елементарна – производство, базирано не на евтин труд, а на ефективен. Това ще доведе и до по-голяма производителност и до по-високо заплащане, каза още Плевнелиев.

 

Въпреки трудностите, България е в топ 6 на Европейския съюз. Въпреки трудностите и тоталното изпаряване на инвестициите, страната успя да привлече около 1.5 млрд. евро и то в много продуктивни сектори, коментира президентът. По думите му „85% от тези инвестиции отиват във фабрики и в нови работни места.

“Разбира се, можем повече. И това е моето послание. Независимо какво се случва отвъд нас, ние трябва да знаем, че имаме достатъчно пари, достатъчно еврофондове, достатъчно възможности, и ако се хванем с двете ръце и работим ефективно в една посока и последователно, ние ще стигнем много далеч”, каза президентът.

Там, където имаме позиции, разбира се, че трябва да ги браним, каза той по отношение на новите пазари за износ.

„Както в Европейския съюз изнасяме около 67 – 68% от нашето производство и това е добре, и е добре да продължава да бъде така. Това не означава, че не можем да отваряме нови пазари – да работим за износ, да разширяваме позициите на българския износ. Важно е да отворим нови пазари за произведено в България. Имаме с какво да се похвалим в Турция. Същото се отнася за Катар. За Япония имаме традиционно сътрудничество, което може да се разшири. Пазим си всички пазари, но искаме повече”, каза президентът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *