post

Близо половината от кандидат-купувачите за ново жилище търсят имот до 50 000 – 60 000 евро. В София с подобни критерии са около 40% от клиентите. Столичани, склонни да платят и до 60 000 евро за имот са едва 20%. Това показват данните на брокери и сайтове за обяви, цитирани от “24 часа”.

При двустайните около 35% от клиентите искат апартаменти с цени до 60 000 евро.

В Бургас пък почти 65% от търсенето на 2-стайни апартаменти е на цени до 60 000 евро. При едностайните 41 на сто от клиентите планират да дадат до 40 000 евро. До 50 000 евро са склонни да платят над 65% от кандидатите. Близо половината от желаещите да купят едностане във Варна държат той да струва не повече от 50 000 евро. Около 53% от купувачите на двустайни пък предпочитат да са на цени до 60 000 евро.

От началото на кризата най-търсените и продавани апартаменти са подобен тип жилища, защото са най-достъпни и удовлетворяват нуждите на хората без собствен дом – често млади семейства.

Статистиката за изтеглените ипотечни кредити потвърждава този извод. Близо 50% от получените ипотечни кредити са за суми между 10 000 и 30 000 евро. Обикновено банките отпускат до 80% от стойността на купувания имот. Това значи, че най-много заеми са теглени за жилища до 50 000 евро.

Фактът, че тези имоти са най-купувани през последните години, обаче води до изчерпване на добрите налични апартаменти в ценовата категория, казват брокерите и кредитните консултанти. Влияние оказва и по-замрялото строителство през последните години. Така нови жилища се появяват по-малко на пазара.

Като цяло предлагането на току-що пуснати апартаменти се ограничи. От съществуващите пък останаха по-некачествените – с лоши характеристики и на по-неатрактивни локации. Хубавите се обявяват на по-високи цени, които не удовлетворяват желанията или финансовите възможности на клиентите.

Според експертите от “КредитЦентър” жилищата до 40 000 евро са се изчерпали в най-трудните кризисни времена, като в момента предлагането е основно на по-големи и по-скъпи апартаменти. Заради спада в броя на по-евтините и качествени имоти много хора нямат възможност да открият желаното от тях жилище с месеци. Това се отразява на имотния пазар в страната – има по-малко реални сделки. Влияение оказва и замрялото кредитиране в последните 1-2 месеца.

Според кредитните консултантите има и друга причина за слабия ипотечен пазар – продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години. Въпреки че цените на имотите се стабилизираха и спадът тази година е само с няколко процента, високата безработица и замръзналите доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост, казват от “КредитЦентър”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *