post

Изграждането на технологичен парк в столицата ще подобри връзката между бизнеса, науката и младите хора, а това е от изключителна важност за града. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на Консултативния съвет по наука, технологии и иновации към Столична община, предаде Агенция „Фокус”. На срещата беше представена концепцията за създаване на Технологичен парк в София.

Проектът за изграждане на подобен парк вече е създаден. Регистрирано е дружество „София Тех парк” АД към Министерство на икономиката, енергетика и туризма. Идеята е до 2015 година да бъде изграден технологичен парк, разположен срещу спортната зала „Арена Армеец” в София, като Столична община ще осигури терена. По думите на кмета Фандъкова – общината подкрепя разработването на подобен проект, защото той е много важен за развитието на града.

В момента се обсъжда идеята за транспортния достъп до терена, като има идея дори третият метродиаметър да се отклонява към „София Тех парк”, посочи Фандъкова и отбеляза, че сред вариантите за транспортен достъп е и пускане в движение на нова трамвайна линия. Има идея и за изграждане на кръстовище на две нива в района на 4-ти километър, за да може да се обслужва спортната зала „Арена Армеец” и технологичния парк, добави кметът на Столична община.

До месец ще бъде изработен и подробният устройствен план на терена.

Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех парк”, посочи, че целите на проекта са да подпомогне процеса на т.н „технологичен трансфер”, да развие икономиката в страната на базата на знанието и да подпомогне малките и средни компании, оглавявани от млади предприемачи.

Технологичният парк ще работи в ИКТ сектора, в сферата на природните науки и в областта на енергията с цел енергийна ефективност, отбеляза Панайотова и посочи, че дружеството има вече подписани споразумения с Софийски университет, Технически университет и предстои да бъдат подписани договори с БАН и Медицински университет – София.

В “София Тех парк” ще бъде създадена мрежа от лаборатории, които ще могат да се ползват от универститети, БАН и от малки и средни компании, които не могат да си позволят подобна техника, обясни директорът на технологичния парк.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *