post

България ще предложи шест нови кандидатури за списъците на ЮНЕСКО, техните досиета ще бъдат изпратени в световната организация до 23 февруари 2013 година. Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов по време на традиционната редколегия на БТА с участието на специални гости.

За Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от сферата на традиционното пеене и свирене са предложени проектите “Двугласното пеене в гр. Неделино”, както и “Песента – минало, настояще и бъдеще” – на читалището “Св. Св. Кирил и Методий – 1926” в село Сатовча.

В сферата на традиционните занаяти, домашни дейности и поминъци – килимарство, страната ни ще предложи “Чипровските килими”, а от традиционните празници и обреди – “Народният празник Сурва в Пернишко”.

Две предложения има и за Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО – първото е за Националния събор на народното творчество в Копривщица, който предстои през 2015 г., когато ще се чества и 50 години от създаването му, а второто е – Читалището като българска културна институция.

Министърът Рашидов акцентира и на други значими прояви, които предстои да бъдат осъществени – изложба на автопортрети на съвременни български автори в галерията “Уфици” във Флоренция; в етап на договаряне е и изложба на български икони в Националния музей на Копенхаген. Освен това той е успял да договори с директора на Академията “Санта Чечилия” честване на 100-годишнината на великия български бас Борис Христов през 2014 г.

Вежди Рашидов отбеляза, че в тежка икономическа криза културата е единственият сектор във възход. Тя е огледалото на всяка нация и изгражда морални устои в обществото, подчерта министър Рашидов. Според него бъдещето на България минава именно през културния туризъм, затова и една от бъдещите му дейности е превръщането на ЦУМ в Национален исторически музей и така целият център на столицата ни, заедно с Ларгото, т. нар. Български Лувър в кв. 500, храм-паметник “Св. Ал. Невски”, църквата “Св. София” и всички културни паметници, да бъде предложен за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сред идеите на министър Рашидов за съхранение на културата е и изграждането на мултиарт градче за младежко изкуство в София на  територията на аудио-визуално студио “Орфей” до Интерпред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *