post

Двете халета на старото депо за трамваи на бул. „Мария Луиза” да се превърнат в модерен център за съвременно изкуство. Това предвижда приетата от градския парламент стратегия за развитие на културата в София за периода 2013-2023 г.

„Идеята е това да стане място за дебют на младите таланти”, заяви Светлана Ломева, директор на Асоциацията за развитие на София. Вече няколко инвеститора са дали заявки да участват в реконструкцията на трамвайното депо, съобщи главният архитект Петър Диков, съобщава в. “Преса”.

Освен арт центъра в трамвайното депо общината планира да изгради още един културен център до 2014 г. В него ще има школа за танци и зала за изложби.

Общинската съветничка Малина Едрева допълни, че в София по примера на Париж ще се търси начин до 2019 г. стари и неизползваеми халета да бъдат превърнати в съвременни културни пространства. Това предлагат и повечето от 15 000 столичани, които са се включили досега в инициативата „Имаш идея”. Нейната цел е да събере чрез върнати картички или на електронната поща office @sofia-da. eu най-интересните предложения, с които София да спечели битката за европейска столица на културата.

Преди дни Министерството на финансите даде официален старт на състезанието между седемте български кандидата. До идния септември София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Русе и Велико Търново трябва да са готови с апликационните си форми, които представят проектите им за участие в конкурса. Благоевград и Кюстендил се отказаха от надпреварата и ще подкрепят София.

През януари 2014 г. смесено жури от български и чуждестранни експерти ще остави за финалната част на конкурса само три града. В началото на 2015 г. ще стане ясен българският претендент, който ще участва в надпреварата с останалите европейски градове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *