post

В средата на февруари в Силистра започват преговори за бъдещото изграждане на Дунав мост 3. Това обяви кметът на крайдунавския град д-р Юлиян Найденов, цитиран от Стандарт. Представители на ресорни министерства от София и Букурещ и на местните власти от Силистра и Кълъраш ще обсъждат програма за унифицирано съгласие на двете страни за старта на предпроектните проучвания.

Плановете за изграждането на трета сухопътна връзка между България и Румъния придобиха конкретни измерения през октомври миналата година, когато испано-китайският консорциум SPHIMX обяви намерението си да се заеме с подобен строеж.

С писмо до премиера Бойко Борисов и до кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов инвеститорите декларират готовност да изградят мост по подобие на този, който свързва двата бряга на Дунав в унгарския град Дунай Варош. Той е изграден от метални конструкции с 4 автоплатна и без жп линия.

Средства за мащабния проект могат да се търсят от фондовете на Дунавската стратегия на ЕС, която планира развитието на регионите по поречието на река Дунав до 2020 г. В края на миналата година стана ясно, че румънският парламент също е одобрил плановете за изграждане на сухопътни връзки с България над Дунав.

Букурещ счита, че най-добре е да се започне с изграждането на мостове между Силистра и Кълъраш и между Оряхово и Бекет, като във времето се планира построяването на общо 7 моста над реката. Българската страна очаква преговорите за стартирането на мащабния строеж да приключат до средата на годината, обяви депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *