post

Близо ¼ от купувачите на жилища през последните 3 месеца са взели решение за покупка на жилище, едва след като се запознаят със сметките за ток и парно. Това се посочва в анализа на АДРЕС Недвижими имоти за тенденциите на имотния пазар през изтеклата 2012 година. Хората все по-често предпочитат да купят апартамент от предишен собственик, а не от инвеститор, за да могат предварително да пресметнат колко ще им струва поддръжката на имота.

„Жилищните имоти с добра изолация, качествена дограма и южно изложение на практика могат да спестят сериозни суми от месечните сметки за консумативи”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „Разходите за отопление в енергийно ефективен апартамент с площ от около 100 кв.м могат да не надхвърлят 120-150 лева. В същото време липсата на тези няколко фактора може да стане причина за месечен разход и от над 500 лева, при това само за ток или парно”, допълва Павлов.

Глобално през 2012 година жилищните имоти у нас са отбелязали лек спад, показва анализът на АДРЕС. В София нивата демонстрират спад от едва 1.76%, във Варна понижението е по-осезаемо – 2.23%. Цените в Пловдив и Бургас са се понижили съответно с 1.86% и 1.58%.

Понижението на цените на жилищните имоти в отделните столични квартали е между 1% и 3%. В немалка част от тях се регистрира дори лек ръст на цените. Такива са Дружба, Люлин, Надежда, Овча купел, Редута. Причината е в растящата популярност на тези квартали, резултат от комбинацията между ниски цени и все по-добра комуникативност. Това доведе до ръст в търсенето на апартаменти и в не толкова централните райони с около 14% за изминалата 2012 г., а оттам – до покачване на ценовите нива с до 2%.

Според изчисленията на АДРЕС жилищата днес са два пъти по-изгодни в сравнение с периода 2006 – 2008 г. Месечната вноска по кредит за средностатистическо жилище в страната с площ 60 кв.м в момента възлиза на около 55% от средната месечна работна заплата, докато през 2001 година вноската за същия имот се е покривала с една средна работна заплата.

Повече за пазарът на имоти и как се движат наемите на жилищата, четете в рубрика Статии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *