post

Базираната в София “Ебиос енерджи” планира да инвестира 95 млн. евро в изграждането на осем завода за биогаз през следващите пет години в България, съобщиха испанският бизнес всекидневник Expansion и каталунският La Vanguardia.

Основни акционери в групата са българската компания “Електра холдинг” (с испански инвеститори) и испанската EQTEC. Според Търговския регистър над 93% от капитала на “Ебиос” е контролиран от чуждите инвеститори, а целият борд на директорите се състои от испански граждани, съобщава в. Капитал.

La Vanguardia цитира управителя на “Ебиос енерджи” Оскар Лейва, според когото фирмата му разполага с осем парцела в България, на които ще построи заводите. Те ще работят по технология на EQTEC, която използва селскостопански отпадъчни материали като дървесина и ги превръща в биогаз. Тя вече е използвана от испански гиганти като Repsol, Endesa и Gas Natural, а доставчици на EQTEC са Siemens и General Electric.

Според български енергийни експерти технологията е успешна, тъй като се е доказала като устойчива. Източници от бранша предполагат, че в случая “Ебиос” по-скоро се явяват инвеститори и ще търсят купувачи след завършването на проектите си.

От българския офис на “Ебиос” потвърдиха за инвестицията, без да дават повече подробности. На сайта на групата се казва, че през февруари ще започне изграждането на електроцентрала на биомаса и когенерация в Строево край Пловдив. От стари изказвания става ясно, че централата ще е 5 мегавата и в нея ще се инвестират 20 млн. евро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *