post

Новият офис на Европейския парламент в София на булевард “Георги Раковски” 124 ще бъде открит през април или май месец. Това стана ясно след инспекцията на група български евродепутати, съобщава в своята страница Ивайло Калфин, който е член на Комисията за бюджетен контрол, отговорна за разходването на европейския бюджет.

Новата “европейска къща” ще разполага с голямо пространство за над 150 души, където ще се провеждат публични събития като конференции, срещи, лекции, изложби. Залата ще е модулна и ще позволява в нея да се провеждат по три различни мероприятия едновременно. Отделно е предвиден информационен център с библиотека и безплатен интернет, където гражданите ще имат достъп до материали, свързани с ЕС. Тези помещения са разположени на два етажа и ще са достъпни за всички желаещи. Сградата е пригодена за ползване от хора с увреждания.

От третия до петия етаж са офисите на служителите на Европейската комисия и на Европейския парламент. А на шестия 18-те български евродепутати ще споделят, разделени на политически групи, четири офиса и малка зала за срещи. На покрива има обширна тераса, която също ще може да бъде използвана за публични събития.

Сградата ще бъде оборудвана с техника за видеоконферентна връзка и с безжичен интернет. Във вътрешното оформление са използвани много екологични материали: дърво, стъкло, камък.

Паркингът е на две нива и колите ще се свалят с асансьор. Предвидено е и специално място за велосипеди.

Новата сграда е изцяло европейска инвестиция, като Европейският парламент и Европейската комисия си разделят разходите в отношение 40:60.

В момента представителствата на Европейската комисия и на Европейския парламент се помещават под наем на ул. „Московска” 9, където делят покрив с британското посолство.

Сградата на „Раковски” 124 беше предпочетена заради своята видимост, функционалност и заради близостта си до централите на основните политически сили.

Покупката на сградата е част от новата политика на Брюксел за придобиване на собственост. Европейските институции смятат да купят собственост, където е възможно, за да я използват като инвестиция и средство за намаляване на разходите в дългосрочен план, уточнява Калфин.

Европейският съюз има свои представителства във всички столици на страните членки, делегации в страните кандидатки и в други страни по света. Само в Брюксел, Люксембург и Страсбург, където са седалищата на основните институции на ЕС, общността разполага с офиси на 2 милиона кв. метра. Офисите и представителните сгради на ЕС в Брюксел са на площ от 1 млн. кв. метра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *