post

Столичното метро е вече е напълно достъпно за хора с увреждания и майки с колички. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която беше на откриването на шест нови асансьора на три метростанции, на които нямаше изградена достъпна среда. За целта са инвестирани 370 000 лв. от бюджета за метрото, а общият брой на асансьорите по метростанциите стават 105 броя, съобщи Дарик.

До края на май предстои да се изградят и четири тактилни ивици за незрящи хора и по старите метростанции, защото такива има само в новите станции.

Новите асансьори ще бъдат пуснати в експлоатация от утре, уточни кметът Фандъкова. „Тези асансьори са от терена, от както пристигнете на метростанцията, на две нива слизате с асансьора”, каза тя.

Зам.-кметът по социалните дейност Албена Атанасова провери сама достъпността на асансьорите и обясни, че няма забележки. „Само това, което се разбрахме, ще сложим тук едни тактилни плочи. Те са едни бутони, които ще позволяват на незрящите хора да разпознават къде свършва перона”, уточни тя.

Всички ремонти на тротоарите изискват те да бъдат достъпни, такива съоръжения се поставят и на административните сгради, обясни Атанасова. „Остава да призовем и частните фирми да направят същото”, допълни тя.

Всички нови транспортни проекти в София трябва да отговарят на изискванията за достъпност, каза още кметът. „Улици, булеварди, тротоари, метро, новите трамваи, за които кандидатстваме сега и поръчваме, новите тролеибуси, новите автобуси”, избори кметът.

Асансьорите са пригодени за хора със затруднено придвижване, но могат да се ползват и от майки с колички, възрастни хора и от всички столичани, допълни директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев. „Изградени са съоръженията, направени са необходимите реконструкции, едва след това монтажа и оформлението около асансьорите”, уточни той. Братоев обясни, че не е имало друг начин за поставяне на асансьорите, освен с преход на две нива, както са направени в момента. Гаранционният срок на съоръженията е пет години, а в първата година фирмата трябва да прави гаранционната поддръжка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *