post

Размерът на предоставяната по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ безвъзмездна финансова помощ за България е възможно да бъде увеличен още в рамките на този програмен период. Това договориха на среща в Брюксел еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

Грантовото финансиране от 50% е недостатъчно да привлече повече желаещи да се включат в програмата и да санират техните домове. Голям процент от сградите са със собственици, които нямат финансови възможности да покрият своя дял от разходите за обновителните дейности.

Еврокомисарят Йоханес Хан оцени положително плановете на българското правителство за създаването на единен орган, който да централизира усилията на държавата за постигане на практика на по-висока енергийна ефективност в жилищния сектор, обществените сгради, индустрията и транспорта.

Министър Захариева благодари на Йоханес Хан за подкрепата, защото по този начин не само ще бъдат подпомогнати българските семейства, но ще се създаде и допълнителна заетост в сектор с висока безработица, какъвто е строителството. Това е и силна мярка за подпомагането на малкия и среден бизнес. Енергийната ефективност допринася за опазването на околната среда и повишаване на качеството на живот на гражданите.

Друга тема на разговора беше изпълнението на големите инфраструктурни проекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“. Вицепремиерът Захариева увери комисаря, че служебното правителство ще запази темповете на работа и ще се придържа към всички добри практики, установени във взаимоотношенията между европейските институции и българското правителство. Вицепремиерът подчерта, че правителството ще направи всичко възможно, за да може тези важни за икономиката проекти да приключат успешно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *