post

Дали Минералната баня в Банкя да бъде дадена на концесия за 35 години ще решава Столичният общински съвет. Вносител на доклада е столичният кмет Йорданка Фандъкова, съобщи БТА.

Концесионерът ще трябва да извърши реконструкция, консервация, реставрация и социализация на Централна минерална баня “Банкя”.

Той трябва да изгради и градски СПА хотел в град Банкя с открит форум, басейн, подземен паркинг и топла пешеходна връзка, която свързва хотела с минералната баня.

Сред основните ползи от концесията, посочени в доклада, са възобновяване на социалната функция и съхраняване на сградата на банята като значим паметник на културата и символ на града, ползването на открития форум 30 дни всяка година за безплатни обществени мероприятия, осигуряване на приходи за Столичната община, които се очаква да бъдат не по-малко от 4 млн.лв. за срока на концесията.

В доклада се посочва, че концесията ще има гратисен период не по-дълъг от 15 години. След като той изтече концесионерът ще трябва да плаща на година не по-малко от 200 хиляди лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *