post

Малко над 40 млн. евро са готови да инвестират германци в нов национален стадион в София, съобщи в. “Преса”. Фирмата AMG е пред договорка с правителството, като предлага да менажира съоръжението за период от 20 години.

От българска страна ще бъде предоставен терен в близост до „Арена Армеец”. Най-вероятно Столичната община ще изгради с подходите към стадиона и инфраструктурата край него.

Проектът, който са изготвили немците, предвижда капацитет от 25-30 хил. места. Съоръжението ще е само за футбол и няма да има писта за лека атлетика.

Немската компания е с богат опит в управлението и инвестирането в спортни бази. Фирмата е базирана в Бавария, като за последно е наляла над 150 млн.евро в многофункционална зала в Кьолн, която е с 20 000 места.

Ако се стигне до договорка с AMG, страната ни ще може да кандидатства за един от домакините на европейското по футбол през 2020 г. Първенството ще е в 13 различни града на Стария континент, като по изключение в два от тях е допустимо стадионите да са с капацитет до 30 000 седящи места. Страните трябва да се ангажират, че до края на 2016 г. ще започнат изграждането на обектите.

Не е ясно каква ще е съдбата на националния стадион „Васил Левски”. Сред идеите са да остане само за лека атлетика или да бъде преобразуван и да не се използва за спортни цели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *