post

Столичното метро ще стигне до жк “Слатина”, ще завие към зала “Арена Армеец” и ще стигне до Окръжна болница, където е една от най-натоварените спирки на градския транспорт.

Точният маршрут на новото отклонение на бъдещия трети лъч на подземната железница, което ще тръгне в тази посока, ще стане ясно след около 3 месеца.

“Метрополитен” обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да проучи възможни трасета в това направление. Ще се изследва броят на пътниците, дължината на линията, както и разполагането на бъдещите станции, съобщи в. “Труд”.

Консултантът ще предложи техники за изграждане и ориентировъчна стойност на строителството. Основно изискване на кметството е линията да минава предимно през общински терени. Досега са обсъждани три варианта на маршрут на отклонението към жк “Слатина”.

Първият предвижда влакчетата да преминат подземно от театър “София” към ул. “Слатинска река”, а оттам към зала “Арена Армеец” и бул. “Цариградско шосе”.

Второто възможно трасе е под Военната академия, по бул. “Гео Милев”, ул. “Слатинска река” до зала “Арена Армеец”.

Третият е от Орлов мост, по ул. “Иван Асен Втори”, под бул. “Шипченски проход” и пак до залата и бул. “Цариградско шосе”.

“Анализът ще покаже, но смятам, че е добре трасето да стига и до спирката на автобусите на Окръжна болница”, каза шефът на “Метрополитен” Стоян Братоев.

Новата отсечка ще се строи след изграждането на третия лъч на метрото, за който се чака еврофинансиране през следващия програмен период.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *