post

“България и Катар са стратегически партньори. Нашето сътрудничество в политическата и икономическата сфера има своите конкретни измерения и проекти. През последните няколко години ние имаме много интензивен политически диалог, който вече дава позитивни резултати”. Това каза министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков при приемането на катарска военна делегация, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Делегацията е ръководена от началника на Генералния щаб на катарските въоръжени сили генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия. Райков е очертал основните сфери на съвместна дейност – инвестиции в транспорта и инфраструктурата, увеличаване на търговския обмен, инвестиции в хранителната промишленост, туризма, енергетиката, образованието и технологиите, предаде dir.bg.

“Между двете страни бяха подписани 12 споразумения във всички сфери, като това се отнася и до сътрудничество в областта на отбраната и конкретно в сферата на военната медицина”, подчертава Марин Райков. Той е изтъкнал перспективата от задълбочаване на сътрудничеството между двете страни, което ще бъде и тема на предстоящото до края на годината заседание на Съвместната комисия за търговия и икономическо сътрудничество.

“Нашите две страни споделят и общи цели в региона на Близкия изток. Сигурността и стабилността в този регион е от ключово значение за България и ЕС. Продължаващото насилие в Сирия, съпътствано от тежка хуманитарна катастрофа е неприемливо. България подкрепя усилията на арабските държави и на международната общност за намиране на трайно, мирно и демократично решение на конфликта. Ние признахме сирийската опозиция за легитимен представител на сирийския народ и в тази връзка оценяваме високо подкрепата на Катар за този процес “, е допълнил премиерът Райков.

Генерал-майор Хамад бин Али Ал Атия е изтъкнал възможностите за сътрудничество в сферата на отбраната и отбранителната промишленост.

“Катар и България са две приятелски и миролюбиви страни, които могат успешно да си сътрудничат в сферата на отбраната и отбранителната индустрия. Ние вече имаме много добри примери за взаимодействие и обмен на опит в областта на военната медицина”, е посочил началникът на Генералния щаб на катарските въоръжени сили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *