post

“С подписването на тези споразумения правим още една стъпка към подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради”. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на връчването на 16 споразумения за рехабилитация на 31 обществени сгради по Международен фонд “Козлодуй”.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че енергийната ефективност като един от основните приоритети на страната. “Той, заедно с енергийната диверсификация и енергийната либерализация са в основата на енергийната ни независимост”, подчерта президентът. Той припомни, че проектът АЕЦ “Белене”, който е 2 000 МВ, щеше да струва поне 10 млрд. евро. В същото време 2 000 МВ могат да се спестят с 1 млрд. евро, вложени в енергийна ефективност. “Най-евтината енергия е икономисаната”, каза още Росен Плевнелиев.

“Близо 8.5 млн. евро от МФК ще осигурят годишно спестяване на енергия в размер на 28.78 млн. квтч и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 9.63 тона”, подчерта министър Василев. По неговите думи “енергийната ефективност” не е просто термин от научни доклади, а има съвсем конкретни измерения в намаляване на сметките за ток, подобряване конкурентоспособността на българската икономика и по-добър жизнен стандарт. “Благодарение на помощта по МФК нашите градове и села стават по-добро и уютно място за живеене”, каза още той. Министър Василев подчерта, че за реализацията на проектите на се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите, което е допълнително преимущество за тях.

България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд Козлодуй, от които 378.5 млн. евро – за т.нар. “неядрен прозорец”. С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.

Реализацията на всички тези проектисе очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност – или повече от половин блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *