post

Ръстът на цените на земеделските имоти вече е изконсумиран. На някои места явно се надуват балони, като например в Североизточна България. Това коментира пред в-к “Стандарт” шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

При рента от 30-40 лв. цена на земята 1300 лв., каквато се иска в Добруджа, е абсолютно нереална, смята той. Ако една нива не може да възвърне вложенията си за 10, максимум 15 години, тя изобщо не си струва да се купува и няма кой да даде парите си за нея, смята Вукодинов.

Масовата рента в момента е около 15 до 25 лв., казва експертът по селското стопанство и бивш зам.-министър на земеделието Светла Бъчварова. При подобна рента нормалната цена на земята не би трябвало да надхвърля 300 лв. До 2009 г. имаше редовна информация относно цените на земеделските земи и броя сключени сделки, осигуряване от Системата за агропазарна информация, припомни Бъчварова. По този начин изкривяването на пазара не беше възможно, докато в момента може да се спекулира много около цените.

Пазарът в момента е доста стеснен, коментира още Бъчварова. Според нея годишно се търгуват не повече от 800 000 до 1 млн. декара ниви. Повечето от стопаните търсят уедрени парцели, каквито обаче се срещат много рядко.

Точно разпокъсаността е и основната причина земята в Южна България да е с най-ниска цена. Там декарът се движи в диапазона 250 – 300 лв., коментира Бъчварова. Тук обаче говорим за цени, които са за ниви, годни за обработка – между втора и шеста категория, уточнява тя.

По-ниската категория земи е и на много по-ниска цена. Дори при обработваемите ниви обаче никой не иска да купува парцели, които са изключително разпокъсани, попаднали в ръце на много наследници, които трудно могат да бъдат открити.

Точно такава е ситуацията в Южна България. Малко по-добре стоят нещата в Северозападна България, затова и цените там се движат около 300 – 350 лв., казва Бъчварова.

Според нея, независимо от цените, пикът на покупка на земи вече е отминал. Най-голямото търсене беше през 2007 – 2008 г. при присъединяването на страната ни към Евросъюза. Но дори тогава цените реално не скочиха особено много, допълва Бъчварова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *