post

Нов високотехнологичен завод за твърди лекарства на българската фармацевтична компания “Софарма” отвори врати днес в комплекса на компанията в София, съобщи Дневник. Инвестицията е на стойност 75 млн. лева и осигурява нови работни места за общо 420 специалисти и работници, които са били подрани и обучени през последната една година.

“През 1933 г. само на 600 метра оттук започва историята на българската фармация с две ампулни машини” разказа изпълнителният директор на компанията Огнян Донев преди да пререже лентата пред входа на новата сграда. Той изтъкна, че в условия на криза компанията е успяла да се развие, при това без да загуби нито едно работно място.

Ирландският посланик в България н.пр. Джон Роуан поздрави компанията за устойчивостта й на икономическата ситуация. “Това изпраща послание до бизнеса и е добър пример не само в България, но и в цяла Европа”, коментира Роуан. Той беше поканен като представител на сегашната държава-председател на Европейския съйз, а също и защото част от машините в завода – на стойност близо 4 милиона лева – са закупени със средства, по европейски проект за конкурентноспособност.

Разгъната застроена площ на новата сграда е 21 280 м², а лабораторно административния комплекс към нея още 5 000 м². В завода ще се произвеждат по 4 милиарда таблетки годишно, като асортиментът ще включва над 100 лекарствени продукта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *