post

Агенция за недвижими имоти в Слънчев бряг отчита 10% ръст на сделките с купувачи, които не са руски граждани. Традиционно с началото на летния сезон пазарът на ваканиционни имоти бележи засилена динамика. Наред с установената за последните 3 години тенденция пазарът да се определя от желанията и възможностите на руските купувачи, в началото на сезон 2013 г. има засилен интереса от страна на купвачи от Западна и Централна Европа, пише dir.bg.

Офисът на агенцията за недвижим имоти New Estate Bulgaria в Слънчев Бряг отчита 20% увеличаване на запитванията и 10% ръст на сделките с купувачи, които не са руски граждани, съобщава Днес+. В началото на месец юни агенцията е реализирала сделки за имоти в района на Слънчев бряг и Свети Влас с купувачи от Англия, Холандия, Австрия и Полша.

Интересното за тези купувачи е, че те купуват изкючително за лично ползване, добре са запознати с ценовия марж на пазара и в повечето случаи са почивали многократно в България. В доста случаи предпочитанията са не само за определено населено място, но и за определен комплекс.

Според статистиката на Агенцията по вписвания за 2012 г. за районите на Слънчев бряг, Несебър, Равда и Свети Влас са осъществени около 6 500 покупко-продажби на имоти. Около 80% от тези сделки са с руски купувачи. Ако тенденцията за засилване на интерса от страна на Западно и Централно Европейски купувачи се запази, се очаква това процентно съотношение да е тенденция към намаление дела на Руските купувачи.

Според New Estate Bulgaria тази тенденция е изключитлено позитивна. Във всички случаи секторът на ваканционни имоти се нуждае от алтернатива на руските купувачи. Успешното привличане на нови купувачи от страни като Англия, Холандия, Австрия и Полша говори за конкурентноспособност на сектора и е предпоставка за успешно развитие в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *