post

70 млн. лв. са нужни за ремонт на старите отсечки на магистрала “Тракия” – около Пловдив и Пазарджик, както и километрите от Нови хан до столицата, съобщи председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, цитиран от “Стандарт”.

Министерският съвет вече преговаря за удължаване на договорения през 2007 г. държавен инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка. Споразумението с ЕИБ изтича в края на годината, но правителството преговаря за удължаване на срока му с 3 години и добавянето в него на рехабилитацията на трасета от “Тракия”.

Лазаров съобщи още, че съвсем скоро се очаква да стартира и работата по ремонта на двата виадукта по “Тракия” и моста “Бебреш” от магистрала “Хемус”. За да се получи строително разрешение, се очаква да бъдат променени от парламента 82-та ресорни закона и нормативни акта, които уреждат работата на преструктурираното министерство на регионалното развитие. След като това стане, ще стартират и ремонтните дейности на съоръженията, обясни Лазаров.

Най-тежък технически ще бъде ремонтът на виадукта на 67-ия км от “Тракия”, чиято горна част ще се подмени изцяло, като се запазят единствено колоните на моста. Тъй като виадуктът реално е образуван от две отделни съоръжения – за движението във всяка посока, трафикът на леките коли от и до морето няма да бъде отбиван. Заради голямото натоварване обаче ще бъде пренасочено по обходен маршрут движението на тежките камиони при първия етап от ремонта на моста в едната посока. На втория етап – при ремонта в обратната посока, отбиване на камионите няма да се налага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *