post

Спешни промени в над 82 закона са нужни за окончателното разделяне на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на две – регионалното ведомство и новата институция, която ще отговаря за инвестиционното проектиране. Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева пред bTV, цитирана от econ.bg.

По думите ѝ създаването на ново министерство не е лесна задача и ще отнеме около 3-4 месеца. Тя припомни, че и преди е имало подобни институции – комисии или министерства, които са се занимавали с устройство на територия. Според нея обаче този път разликата ще е, че фокусът ще е поставен върху реализирането на проекти.

Терзиева посочи, че в нейното ведомство остават Агенция “Пътна инфраструктура”, Оперативна програма “Регионално развитие”, както и всички ВиК съоръжения и тяхното управление. Към министерството на инвестиционното проектиране минавали само кадастърът и дирекция “Строителен контрол”.

Oколо 30 експерти ще отидат от старата държавна структура към новата.

Министърът заяви, че ще има двама заместници. Единият вече е назначен, а другият е предложен на премиера Пламен Орешарски. Пълното окомплектоване на екипа щяло да стане факт до другата седмица.

Министърът заяви още, че е разпоредила пълна проверка във ведомството, “за да види дали нещата са толкова добри, колкото са били представяни от предишния кабинет”.

“Сега работим яко за усвояването на евросредствата, защото всеки ден загуба може да значи неусвояването на определени пари. Действително заварихме една база, но не всичко е рози, както твърдят предишните управляващи”, добави Терзиева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *