post

С ледена арена, зала за художествена гимнастика, тренировъчна автописта и аквапарк може да се сдобие София скоро. Към всеки от обектите има инвеститорски интерес и те могат да се реализират чрез публично-частно партньорство. Затова главният архитект на София Петър Диков е внесъл доклад до Столичния общински съвет за промяна на устава на общинското дружество „Спортна София” и увеличаване на капитала му.

Четирите терена, отредени за новите спортни и атракционни съоръжения, ще бъдат апортирани в общинската фирма. Идеята е след конкурси тя да може да прави съвместни дружества с частни инвеститори, които да управляват обектите. Така общината ще участва с терените, а частниците – с инвестиции.

За леденета арена е отреден терен в „Младост 4″, близо до бъдещата спирка на метрото. От година амбиция да направи такова съоръжение има олимпийската ни шампионка по шорттрек Евгения Раданова. Пързалката ще е с размери 30 на 60 м, а около нея ще има 1500 места. Предвидена е и тренировъчна пързалка. Идеята е освен за забавление арената да се използва за тренировки по фигурно пързаляне, шорттрек и хокей на лед.

Другият терен е в „Лозенец”. Той е 1,5 дка и там се планира изграждане на зала за художествена гимнастика. Интерес към проекта е заявила Федерацията по художествена гимнастика.

Третият парцел е 90 дка и е отреден за автописта. Спортна организация е проявила интерес да направи там тренировъчна писта за автомобилизъм и мотоциклетизъм по подобие на тази в Серес. Пистата ще се ползва не само от състезатели, но и от любители на екстремното каране.

Последният имот, който ще бъде даден за управление на „Спортна София”, е в Чепинци и е предвиден за изграждане на аквапарк.

„С промяната на устава на „Спортна София” се гарантира, че имотите няма да се използват за други дейности. Забранява се промяната на предназначението им”, увери Диков, цитиран от в. “24 часа”. За всеки от обектите ще се обяви конкурс, за да се подберат най-добрите оферти на инвеститорите, добави главният архитект на столицата.

Докладът за прехвърлянето на имотите трябва да бъде разгледан до края на месеца от общинските съветници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *