post

Датската организация с нестопанска цел Realdania BYG е възложила на архитектурното студио Vandkunsten да проектира къща за почивка, която да съчетава най-актуалните строителни техники на новия век с традиционни местни материали.

В резултат архитектите са проектирани и изпълнили „традиционна“ къща, облечена в морски водорасли – материал, който някога е бил използван за стотици домове на някога датския остров Льесо, от които днес са останали само 20.

Освен че морските водорасли са нетоксични и незапалими, те имат доказано изолационни свойства – толкова добри, колкото може да осигури и минералната вата.

Водорасловата изолация има чудесни акустични свойства, възпроизвежда се всяка година без човешко участие и има жизнен цикъл от повече от 150 години. Това е в много отношения “абсолютният устойчив материал” за изолиране, твърди Realdania BYG.

Архитектите решили да приберат водораслите в мрежени пакети и да ги прикрепят по цялата фасада. Вътрешните стени са облицовани с дърво. Те осигуряват пространство за две семейства с хол и кухня, разположен в центъра на сградата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *