post

Холандия, която е домът на най-задлъжнелите домакинства в еврозоната, преживява жестока корекция в цените на жилищата, която допълнително ще влоши потребителските разходи и ще задълбочи рецесията в страната, казва Майкъл Тейлър, икономист на Lombard Street Research, цитиран от spekulanti.com.

Страната има най-високото съотношение дълг към доходи за 17-те страни членки на еврозоната по данни на Евростат. При повече от 250% те изпреварват с много съотношенията в Ирландия, Испания и Португалия.

Бумът в цените на жилищата в страната сега отстъпи на болезнена корекция с пукане на балона, подобна на испанската и ирландската, казва Тейлър.

„Холандският имотен балон в основата си не бе причинен от неразумно ниските лихви след членството в еврозоната, както стана в Испания и Ирландия. По-скоро, данъчните облекчения за ипотеките бяха тези, които разпалиха продължителния период на силното търсене, което изтласка цените до екстремни нива“, обяснява той.

„Всякакво съживяване във външното търсене (за холандски стоки) едва ли ще се окаже достатъчно силно, за да вдигне страната от рецесията“.

Цените на имотите падат през юни с близо 10% спрямо година по-рано, съобщи холандската национална статистика. Спадът в цените на имотите е по-значим в сравнение с предходния месец, когато те падаха с 8.2 процента.

Това е особено лоша новина и за потреблението в краткосрочен план, сочи Тейлър, добавяйки, че намаляването на задлъжнялостта при домакинствата ще окаже силен натиск над потреблението и цялостната икономика.

Холандската икономика се сви в седем от предишните осем тримесечия, а потребителските разходи падат почти безспирно вече две години.

Спадът в потреблението на стоки и услуги от населението бе от 1.8% през май, спрямо май 2012, а този при трайните стоки е още по-драматичен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *