post

Регионалният министър Десислава Терзиева е подписала общо 14 разрешителни за строеж за различни инфраструктурни обекти, сред които е и това за лот 2 на магистрала “Струма” и за ремонта трите виадукта по магистралите “Тракия” и “Хемус”.

За да бъдат издадени разрешителни за строеж, е необходимо промените в Закона за устройство на територията да влязат в сила. Законът в петък влезе в сила, добави министърът, цитирана от economynews.bg.

Председателят на УС Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров каза, че по време на ремонта на виадуктите строителите вече са подготвили алтернативни трасета – специално за шейсет и седми километър на “Тракия” за товарния трафик. Няма да има отбиване на движението на лекотоварни автомобили от трасето на магистралата, ще се прави двупосочно върху съседното съоръжение, докато се ремонтира първото, добави Лазаров. Лазаров съобщи, че до края на месеца ще бъдат монтирани химически тоалетни по магистрала “Тракия”.

Убедена съм, че натрупаният опит при строителството на Лотове 2, 3 и 4 на АМ „Тракия“ ще ни помогне да се справим успешно с бъдещите предизвикателства, като доизграждането на автомагистралите „Струма“, „Марица“ и „Хемус“ и на скоростния път Видин – Ботевград, коментира още Десислава Терзиева. В строителството на трите участъка са използвани технологии и материали отговарящи на строгите европейски изисквания, гарантиращи комфорта и сигурността на пътуване, подчерта регионалният министър. Последните отсечки от АМ „Тракия” са съобразени с най-високите стандарти и изисквания за опазване на животинските видове, допълни тя. В реализацията на мащабното строителство са участвали над 10 000 души, близо 500 строителни машини и 660 тежкотоварни автомобила.

За изграждането на трасето между Стара Загора и Карнобат е получено безвъзмездно финансиране в размер на близо 514 млн. лв. от ОП „Транспорт“. Новоизградените Лотове 2, 3 и 4 на „Тракия“ са първият завършен голям пътен проект, съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *